Przedszkole Nr 31 Poznań
"Szkoła na widelcu"
poniedziałek, 05 maja 2014 09:09

 

Projekt „Szkoła na widelcu”

„Szkoła na widelcu” jest organizacją pozarządową, która powstała w 2012 roku i działa na rzecz poprawy jakości odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach oraz ma na celu krzewienie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania wśród dzieci, ich rodziców i nauczycieli.

Projekt „Przedszkole na widelcu” jest skierowany bezpośrednio do dzieci i ich rodziców, dla których ważne jest zdrowie dzieci. Chcielibyśmy nauczyć dzieci dlaczego jedzenie jest takie ważne, a poza tym chcemy, aby przedszkolaki poprzez udział w zajęciach edukacyjno – kulinarnych:

- doświadczały świata poprzez wszystkie zmysły

- przełamywały bariery w kontakcie z tym, co nieznane, nowe

- kształtowały prawidłowe nawyki żywieniowe

- rozwijały sprawność manualną

- zdobywały wiedzę praktyczną i teoretyczną na temat zdrowego odżywiania

- przestrzegały zasad higieny, kultury spożywania posiłków, zachowania przy stole

- rozwijały dyscyplinę, odpowiedzialność, współpracę

- rozwijały szacunek dla pracy, wysiłku własnego i innych

- doświadczały radości uczestniczenia w ciekawym przedsięwzięciu, które pozwala odnieść sukces wszystkim na miarę własnych możliwości.

Okres wczesnego dzieciństwa to czas, w którym dziecko uczy się najintensywniej. W tym okresie tworzą się schematy zachowań, przyzwyczajenia. Jest to więc dobry moment, aby nauczyć dziecko korzystania z różnorodnych smaków, zapachów, delektowania się jedzeniem, by wykształtować w dzieciach prawidłowe nawyki żywieniowe.

Wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka są zatrważające. Wynika z nich, że dzieci już w wieku 4 lat odżywiane są nieprawidłowo. Badania potwierdziły przewlekłe niedobory wapnia w diecie ok. 51% dzieci i przewlekłe niedobory witaminy D w diecie 99% dzieci! Ponadto dieta dzieci zawiera zbyt dużą wartość energetyczną ( kalorie ) pochodzącą z cukrów prostych ( biała mąka, makarony, ryż, kluski, słodycze 0 i tłuszczu nasyconego, który powoduje choroby układu krwionośnego.

Warto więc już teraz zadbać o zdrowie naszych pociech i korzystać z tych produktów, które mają dużo wartości odżywczych.

Na początek przepis na ciasto marchewkowe z czekoladą i bakaliami.

Składniki:

2 szklanki tartej marchewki

2 szklanki mąki ryżowej

1,5 szklanki cukru trzcinowego

4 jaja

1 szklanka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

czekolada gorzka

płatki migdałów

suszone śliwki

Utrzeć marchewki na tarce o drobnych oczkach. W misce zmiksować jaja, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Połączyć masę z utartą marchewką i dodać olej. Pokrojone śliwki suszone, pokruszoną czekoladę i płatki migdałowe i cynamon dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na blachę, posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni przez 40 – 60 min.

Smacznego!

Za 2 tygodnie kolejny przepis kulinarny.

Zapraszam!




Witam Państwa!

W ramach projektu „Szkoła na widelcu”  dziś kolejny przepis na deser grecki z miodem i migdałami.

Jest to jeden z prostych przysmaków greckich. Jest on super smaczny i jednocześnie super lekki. Taki przysmak to samo zdrowie i niewiele kalorii.

Składniki:

- jogurt naturalny

- płynny miód

- płatki migdałowe

Kilka słów o walorach odżywczych poszczególnych składników deseru.

JOGURT NATURALNY ze względu na dużą zawartość wapnia wzmacnia kości, jest łatwo przyswajalny, korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Poprawia stan naszej skóry, wzmacnia zęby i kości.

Ostatnie badania naukowe wykazały, że jogurt naturalny poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom, zmniejsza częstość występowania raka jelita grubego.

Inne właściwości jogurtu korzystne dla zdrowia:

- jest łatwiej strawny niż mleko

- jest doskonałym źródłem białka

- jest bogatym źródłem wapnia

- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi

- może zwiększyć odporność

- jest dobrym środkiem leczniczym po infekcji jelit

- pomaga łagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego

- jest bogatym źródłem witaminy A i B oraz innych składników mineralnych, takich jak: fosfor, jod, potas, cynk.

Jogurt naturalny jest produktem niskokalorycznym, jest stosowany w wielu dietach odchudzających. Zawarte w nim żywe kultury bakterii polepszają przemianę materii.

MIGDAŁY są doskonałym źródłem witaminy E, PP, B1, B2. Poza tym zawierają w swoim składzie bardzo dobrze przyswajalny wapń oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

MIÓD jest doprawdy niezwykły: wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg. Ma właściwości antybakteryjne – silnie bakteriobójcza jest inhibina ( najwięcej zawierają jej miody spadziowe, lipowe i grykowe ).

Uwaga! Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność serca mięśniowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.

Sposób wykonania deseru:

Przełożyć jogurt do miski, dodać kilka łyżek płynnego miodu i dokładnie wymieszać. Nałożyć porcje do salaterek i posypać płatkami migdałowymi. I gotowe!

Szybko, prosto, smacznie i zdrowo!

Życzę smacznego!

Deser ten zrobiły dzieci 4- letnie podczas warsztatów edukacyjno – kulinarnych. Oto kilka zdjęć z tych zajęć.

 

 

 



Witam Państwa!

Dziś wychodzę do Państwa z propozycją przygotowania pysznego kruchego ciasta z rabarbarem.

To idealny pomysł na wiosenny poczęstunek, a jednocześnie alternatywa dla popularnych szarlotek.

Kilka informacji o wartościach zdrowotnych głównego składnika dzisiejszego ciasta – rabarbaru.

RABARBAR ( inna nazwa rzewień ) to jedna z tych roślin, które kojarzą się z dzieciństwem, a głównie z kompotem serwowanym przez babcie w upalne dni.

Zdania na temat właściwości rabarbaru dla zdrowia są podzielone. Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego, niektórzy dietetycy odradzają spożywanie rabarbaru. Na szczęście zjadany w rozsądnych ilościach nie szkodzi zdrowiu. Ostatnie badania dowodzą, że rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia czy gotowania, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych. Ponadto są to naturalne przeciwutleniacze wpływające na wygląd skóry  i stan komórek. Rabarbar zawiera też witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń. Jeśli chodzi o właściwości lecznicze to polecany jest w kuracji takich schorzeń, jak: otyłość, brak łaknienia, problemy z perystaltyką jelit. Posiada też właściwości dezynfekujące przewód pokarmowy.

Składniki ciasta:

600 g. rabarbaru

260 g. cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

115 g. zmiękczonego masła

½ łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

2 jaja

160 g. mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ łyżeczki soli kuchennej

¼ łyżeczki mielonego imbiru

80 g. śmietany

Składniki kruszonki:

125 g. mąki pełnoziarnistej

50 g. brązowego cukru

¼ łyżeczki cynamonu

4 łyżki masła

Przygotowanie:

Masło, cukier i skórkę z cytryny miksujemy, aby uzyskać puszystą masę; dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i imbir oraz śmietanę – wszystko dokładnie mieszając. Przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( 24x32 cm ) wysmarowaną masłem.

Rabarbar pokrojony na kawałki o długości ok. 1,5 cm mieszamy z sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem, i układamy na cieście wygładzając wszystko szpatułką. Na koniec równomiernie rozsypujemy kruszonkę na warstwę rabarbaru.

Piec ok. 50 – 60 min. w temp. ok. 180 stopni.

Życzę smacznego!!!

Zamieszczam zdjęcia z warsztatu edukacyjno – kulinarnego, podczas którego dzieci 4 – letnie piekły placek z rabarbarem pod okiem nauczycielki.



Witam Państwa!

Dzisiaj chcę zaproponować Państwu pyszny deser na bazie sezonowych owoców – truskawek.

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby smaku TRUSKAWEK. Można z nich przygotować szybkie, zdrowe i efektowne desery.

Historia truskawek jest krótka. Owoc truskawki powstał w wyniku przypadkowego skrzyżowania poziomki chilijskiej z poziomką wirginijską. Wydarzenie to miało miejsce w XVIII wieku we Francji.

Truskawki pojawiają się już na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze i kosmetyczne; są bardzo bogate w witaminę C, zawierają praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, a szczególnie dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Poza tym dostarczają nam witamin A, B1, B2, PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Chroni przed anemią, wzmacnia organizm, wpływa odświeżająco na cerę i włosy, będąc przy tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi.

Truskawki działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Zawartość kwasu elagowego chroni przed nowotworami. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym mogą być polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze, jak chrzan, czosnek czy cebula.

A oto przepis na 4 porcje pysznego kremu z truskawkami i dżemem z czarnej porzeczki.

500 g. truskawek

2- 3 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki

500 g. jogurtu greckiego

miód

Przygotowanie:

Umyć i oszypułkować owoce, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem ( można zmiksować blenderem ). Dodać do nich dżem i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać jogurt z miodem. Do szklanych salaterek lub deserowych kieliszków nakładać kolejno łyżkę naturalnego jogurtu i owocowej mikstury. Zakończyć na jogurcie. Całość udekorować truskawką z szypułką. Deser gotowy. Można podawać.

Polecam.

Katarzyna Malicka                               Życzę zdrowych wakacji!!!!

 

  Free joomla 1.5 themes